Achtergrond

Index beleggen. Wat is het en hoe gebruik je het om jouw vermogen relatief veilig te vergroten?

1 januari 2020
edwin-van-leeuwen
Auteur

Hoewel beginnende beleggers vaak starten met indexbeleggen, is het ook een relatief goede manier voor vermogende beleggers om risico te spreiden. Indexbeleggen is eenvoudig en geen dure manier van beleggen waarbij je in een keer in een gediversifieerde portefeuille belegt. Het lage(re) risico zit hem in het feit dat je de markt volgt in plaats van dat je deze probeert te verslaan (passief beleggen vs actief beleggen).

Wat is indexbeleggen en in welke indexen kan ik beleggen?

Een index (ofwel aandelenindex) is een gewogen gemiddelde van een selectie van aandelen. Deze aandelen worden geselecteerd op basis van een aantal criteria. Landen hebben vaak een (of meerdere) eigen indices; zo heeft Nederland de AEX-index welke bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven. Nederland kent ook de AMX (Amsterdamse midkap index). Ook bestaat er indices met bedrijven die niet geselecteerd worden op land, maar op duurzaamheid, tech of opkomende economieën.

Wat zijn populaire indices?

Er zijn te veel indexfondsen om op te nomen. Onderstaand een lijst van belangrijke indices.

Wil jij zelf bepalen in welke aandelen je belegt? Ik schrijf wekelijks analyses die jij hiervoor kunt gebruiken
knop

S&P 500

De S&P500 schetst een betrouwbaar beeld van de Amerikaanse aandelenmarkt en is daarom een van de meest gevolgde aandelenindices. Om opgenomen te worden in deze index moet een bedrijf genoteerd zijn op de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ. Verder zijn belangrijke selectiecriteria dat het een Amerikaans beursfonds moet zijn, een minimale beurswaarde van $11.2 miljard moet hebben, 50% van de aandelen moeten vrij verhandelbaar zijn en het bedrijf moet in de som van resultaten van de laatste 4 kwartalen positief resultaat hebben en moet het laatste kwartaal winst hebben geboekt.

Dow Jones Industrial Average

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) is een index die gebaseerd is op 30 grote en openbare blue chip bedrijven. Het is de op een na oudste Amerikaanse index na de Dow Jones Transportation Average en is ontworpen als maatstaf voor de gezondheid van de Amerikaanse Economie.

MSCI World

Wil je investeren in large- en midcap bedrijven uit 23 landen en 26 opkomende landen, dan is de MSCI World wellicht een interessante index. Deze index is ontworpen om wereldwijd aandelenmarkten te volgen. Morgan Stanley Capital International (MSCI) beheert de index.

Vanguard Growth Index Fund ETF (VUG)

Wil of kun je iets meer risico nemen om meer resultaat te behalen, dan is de Vanguard Growth ETF mogelijk een goede keuze. Dit fonds volgt de CRSP US Large Cap Growth Index, welke op de S&P 500 Growth Index lijkt. De index investeert in alle 255 Amerikaanse groei aandelen (Large caps). Niet geheel verrassend zijn tech aandelen hier veelvoudig in aanwezig (47%). Dit terwijl energie en utility aandelen maar 0,3% representeren.

EURO STOXX 50

De EURO STOXX 50 is gebaseerd op Europese aandelen. Namelijk de 50 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven. Om de grote te bepalen wordt er gekeken naar de free float (het aantal verhandelbare aandelen). Een bedrijf mag maximaal 10% van de index in beslag nemen.

ASDAQ Composite

In 1971 is de beurs “de NASDAQ” opgericht. Dit staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quatations. Op dat moment is ook de NASDAQ Composite Index in het leven geroepen. Deze index bestaat uit alle aandelen uit de NASDAQ en is daarom relatief groot. Veel bedrijven in de NASDAQ richten zich op de technologische sector.

Wat is indexbeleggen via een ETF?

Een ETF, ook wel een index tracker, kan gebruikt worden op te beleggen in een Index. Een ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of samenstelling van producten volgt. Het doel is dat de prestatie van de ETF aansluit bij de waarde van de onderliggende producten. Zoals dat ook bij Indices geldt, is het een manier om tegen (relatief) lage kosten een diverse beleggingsportefeuille op te bouwen.

Is een ETF hetzelfde als een beleggingsfonds?

Een ETF is vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Ook een belegginsfonds kan bestaan uit verschillende financiële prodcuten en wordt door experts samengesteld en beheerd. Dit kan zowel uit aandelen als uit indexen bestaan. Een groot verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is dat de tweede vaak actief belegd wordt. Daarbij worden dus veel aan- en verkopen gedaan. Dit wordt bij een ETF niet gedaan, waardoor een ETF goedkoper is.

Wat zijn de risico’s van indexbeleggen?

Eerder in dit artikel ging het al over een “relatief laag risico”. Beleggingen zijn nooit zonder risico. Omdat een index een specifiek deel van de markt volgt, kan er niet gehandeld worden op veranderingen van een specifiek bedrijf. Ook kan de samenstelling van de index veranderen. Ook timing en daarmee de keuze om in een keer een volledig bedrag, of stap voor stap te investeren speelt een grote rol. Heb je het geld mogelijk snel al weer nodig? Of kun je het 10, 20 of zelfs 30 jaar belegd houden? Hoe langer deze periode is, hoe beter de invloed van deze risico’s te managen is.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.