Obligaties
Bij een obligatie, leen je geld uit aan een bedrijf. Dit verschilt met aandelen kopen, waarbij de aandeelhouder een deel van het bedrijf bezit. Bij een obligatie wordt door sommige aan een risicovrije investering gedacht. Echter, is dit niet altijd zo.
Risico's
Er bestaan obligaties waarbij het risico niet hoog ligt, maar de koerswaarde kan wel degelijk stijgen én dalen. Bij obligaties ontvang je namelijk een vaste rente over jouw uitgestrekte lening. Wanneer de variabele rente daalt, wordt het kopen van obligaties aantrekkelijker waardoor de koers stijgt. Andersom, wanneer de variabele rente stijgt, wordt het aantrekkelijker om obligaties te verkopen en zal de koers dalen. Deze uitleg geldt voor obligaties in het algemeen.
Soorten obligaties
In de praktijk zijn er een aantal verschillende obligaties die interessant kunnen zijn voor een investeerder. Hieronder staan de verschillende soorten beschreven.
Obligaties met een vast rendement
Deze vorm van obligaties zal je het vaakste tegenkomen. Dit type garandeert namelijk de betaling van vast rendement tot aan de vervaldatum. Het echte tarief (of een schatting) ervan staat vast op het moment dat de obligatie wordt aangekocht.
Obligaties met een variabel rendement
Dit soort obligaties kunnen in goede tijden enorm interessant zijn, maar tegelijkertijd onrustig uitvallen in de periodes waarin het rentepercentage laag ligt.
Obligaties met zero-coupon
Zero-coupon obligaties hebben geen rente, waardoor ze aan een lagere prijs dan de terugbetaalwaarde verkocht kunnen worden. Er bestaat hierbij een kans dat er een verschil ontstaat tussen de aanschafprijs en de eindwaarde. Dit wordt het finaal rendement genoemd en is voor de belegger.
Geïndexeerde obligaties
Op de coupon van de obligatie wordt een vermenigvuldiging-coëfficiënt toegepast die gekoppeld is aan de jaarlijkse inflatiekoers. Bij een sterke inflatie zal de kans op verlies van rendement minder groot zijn. Echter kost het indekken van rendementsverlies geld, waardoor er bij dit type obligatie meestal een lager rendement gegenereerd wordt dan bij een vast rendement.
Converteerbare obligaties
In de situatie dat de obligatiehouder zijn lening niet terugbetaald krijgt, kan hij aanspraak doen op zijn omzettingsrecht. Er kan dan gekozen worden voor een uitbetaling in aandelen van de onderneming volgens een vooraf bepaalde koersverhouding. De voordelen voor de uitgever zijn dubbelzinnig: enerzijds hoeft er geen cash voorzien te zijn om de lening af te lossen en anderzijds zal de te betalen rente lager zijn. Deze obligaties bieden een lager rendement, omdat de belegger eigenlijk vergoed wordt door de mogelijkheid om later aandelen te krijgen. Dit type kan heel voordelig zijn als men verwacht dat de aandelenkoers flink gaat stijgen, omdat de waarde van de obligatie hierdoor de lucht ingaat.
Eeuwigdurende obligaties
Heel simpel gezegd is er bij deze obligatie nooit sprake van een terugbetaling. De eeuwigdurende obligatie kent namelijk geen vervaldatum. In de praktijk is dit niet altijd zo, want deze obligatie kan in de vorm van een ‘callable’ voorkomen. Hierbij voorzien uitgevers de mogelijkheid om het toch terug te kopen. De terugbetalingsprijs is vastgelegd bij de uitgifte. Het is dus niet onbelangrijk om de uitgifteberichten erop na te lezen omdat daarin alle kenmerken van deze bijzondere effecten nauwkeurig beschreven staan. Ondanks het feit dat dit een obligatie wordt genoemd, kent deze vorm een heel ander risicoprofiel dan de klassieke obligatie. Er komt namelijk veel meer onzekerheid bij kijken, vanwege een eventuele terugbetaling. Daarbij wordt het risiconiveau versterkt door de mogelijkheid op financiële moeilijkheden. In geval van faillissement kan het zijn dat houders van deze eeuwigdurende obligaties in veel van de gevallen zelf de laatste schuldeisers zijn die terugbetaald moeten worden. Of misschien zelfs nooit…
DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.