Achtergrond

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ethereum? BTC vs. Ether

25 mei 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Welke crypto moet ik kopen?

De hype van cryptocurrencies lijkt weer terug van weggeweest en niet alleen Bitcoin of BTC staat weer dagelijks in het nieuws maar ook andere crypto’s zoals Ethereum, Ripple, Monero, of zelfs een Graph passeren nu de revue op mening fora. Wat is een Bitcoin eigenlijk of wat zijn crypto’s vragen mensen vaak, terwijl ze net hun zuurverdiende spaargeldjes hebben ingelegd. Welke cryptovaluta is het beste? Bitcoin of aandelen? Wat is de beste altcoin? Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ethereum? En dan zure gezichten van journalisten die de cryptoboot hebben gemist en de frustraties van zich afschrijven met artikelen over Bitcoin is een bubbel. In ieder geval valt er voor veel mensen nog een hoop te leren over cryptvaluta en ik zal de komende tijd een aantal van de meest interessante cryptocurrencies behandelen. En misschien kan ik antwoord geven over een belangrijkste vraag; wat is de beste crypto?
bitcoin vs ether

Na het lezen van dit artikel heb jij meer duidelijkheid over:

  • Wat Bitcoin is
  • Wat Ethereum is
  • Wat blockchain is
  • Het doel van blockchain
  • De toepassing blockchain
  • De voordelen van blockchain
  • De intrinsieke waarde van Bitcoin
  • Wat smart contract is
  • De waarde van Ethereum en Bitcoin

Wat zijn de belangrijkste crypto's

De twee belangrijkste cryptomunten op dit moment zijn Bitcoin en Ethereum. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

Laten we beginnen met de overeenkomst dat ze beiden een decentraal digitaal platform zijn voor transacties en applicaties – ook wel blockchain genoemd.

knop

Wat is een blockchain?

Ik wil er niet te technisch en diep op ingaan want daar zijn genoeg definities op internet over te vinden. Dus ik zal proberen het zo begrijpelijk mogelijk te maken.

‘Een onafhankelijk netwerk van verbonden computers die transacties verifiëren en vastleggen’

Een blockchain is in wezen een digitaal register van transacties zoals een Bitcoin betaling, een huisoverdracht of het kopen van een concertkaartje. Deze transacties worden bijgehouden op een netwerk van verbonden computers (deelnemers) op de blockchain. Elk blok in de keten bevat nieuwe transacties die worden toegevoegd aan het register van elke deelnemer. Dat register is dus een aaneenschakeling van blokken “geverifieerde’ informatie die aan elkaar vastgeklonken worden en na goedkeuring nooit meer veranderd kunnen worden.

Het belangrijkste van dit register is dat het bijgehouden wordt door onafhankelijke deelnemers, zowel particulieren als bedrijven. Er staat geen centrale overheid of leiding boven. Niemand kan de blockchain beïnvloeden.

Bovendien kunnen Bitcoins niet worden vervalst, gehackt of dubbel worden uitgegeven – dus mensen die dit geld bezitten, kunnen erop vertrouwen dat het enige waarde heeft. Hulp nodig bij het aanschaffen van crypto, kijk hier hoe je jouw eerste Bitcoin koopt.

Waar wordt de blockchain voor gebruikt?

Als het gaat om bedrijfsprocessen is de blockchain betrouwbaar en efficiënt. Betrouwbaar omdat er alleen transacties plaatsvinden die door onafhankelijke derden zijn geautoriseerd. Geen overheid kan daar tussenkomen. Denk bijvoorbeeld aan ‘stemmen”. Niemand kan ‘een stem’ via de blockchain van een persoon veranderen, verwijderen of dupliceren. Nooit meer stemfraude.

blockchain

Wat betreft efficiency is het feit dat de blockchain gebruikmaakt (of visa versa) van smartcontracts. Een smartcontract is een in codetaal geschreven overeenkomst, die automatisch van kracht wordt wanneer aan bepaalde omstandigheden wordt voldaan. Denk hierbij aan: ‘Het eigendom van huis aan de kerkweg 2 in Delft (van Hans) gaat over naar Kees, wanneer Kees € 500.000 heeft overmaakt aan Hans.

Een voordeel van smartcontracts, ook wel een zelf uitvoerbaar contract genoemd, is dat er geen derde partij zoals een notaris bij betrokken hoeft te zijn.

Dit is revolutionair omdat dit betekent dat veel dure en tijdrovende processen of diensten niet nodig meer zijn. Denk aan notarissen en banken. Maar ook accountants: immers is een controle achteraf nooit meer nodig omdat een transactie alleen nog maar wordt uitgevoerd als alles klopt. Deze kan ook achteraf niet meer gemanipuleerd worden.

Voorbeelden van toepassingen van blockchain: stemmen, logistiek (containervervoer), kadaster, autoregistratie, gezondheidzorg en patiëntendossiers, geld en zelfs concertkaartjes zodat er nooit meer een zwarte markt kan ontstaan voor deze kaartjes.

Cryptocurrency geen intrinsieke waarde?

Ik hoop dat het nu voor iedereen duidelijk is dat de non-believers van cryptocurrencies, degenen die roepen dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft, zich er weinig tot niet in verdiept hebben. Een cryptomunt is niets zonder haar blockchain en andersom. En voor diegene die denkt dat die blockchain qua technologie en workflow geen intrinsieke waarde heeft: orstel je eens voor dat de technologiepower van de blockchain zo’n duizend keer groter is dan de top 500 bedrijven van de wereld. Wat nu ‘geen intrinsieke waarde’?

Bitcoin versus Ethereum

Om bij het begin te beginnen: Bitcoin startte in 2009 als antwoord op de financiële crisis waarbij de bankenwereld ineenstortte. Ethereum startte in 2015, voortbordurend op de blockchain en smartcontracts. Daar waar Bitcoin vooral ontstond vanwege ‘waarde’overdracht is Ethereum gericht op de blockchain-technologie en een platform voor externe applicaties.

Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin is het feit dat Bitcoin meer een valuta is op een blockchain terwijl Ethereum een blockchain heeft die bedrijven vooral gebruiken om nieuwe programma’s te bouwen. Natuurlijk worden er op de blockchain van de Bitcoin ook applicaties gebouwd, maar de blockchain van Ethereum is wat robuuster, sneller en meer gebruiksvriendelijk. Als Bitcoin versie 1.0 was, is Ethereum 2.0 waardoor er eenvoudiger gedecentraliseerde applicaties op gebouwd kunnen worden.

Dat wil echter niet zeggen dat Ethereum beter is dan Bitcoin. Bitcoin is niet alleen ‘de moeder’ der crypto ‘s, het is ook de meest bekende en meest omarmde cryptovaluta. Daarnaast heeft de Bitcoin uiteindelijk een maximale uitgifte van 21 miljoen Bitcoins en bij Ethereum is er geen harde grens. Dat geeft de Bitcoin een ‘monetaire’ voorsprong.

Bitcoin is er omdat men hun geld ergens anders dan bij een bank will bewaren. Of men ziet Bitcoin als investering, in de overtuiging dat de prijs over een paar maanden of jaren aanzienlijk hoger is dan nu. En het is een manier om te investeren in bedrijven die via een Initial Coin Offering (ICO) geld inzamelen omdat aandelen in die bedrijven vaak niet met traditionele valuta kunnen worden gekocht maar alleen met Bitcoin of Ether.

Met betrekking tot Ethereum: wat zoveel mensen enthousiast maakt over de technologie van Ethereum is het potentieel om projecten en processen in alle industrieën te beïnvloeden. Vooral de ontwikkeling van smartcontracts op dit platform zorgt voor veel enthousiasme. Deze smartcontracts kunnen worden geprogrammeerd met behulp van Ethereum’s eigen programmeertaal: Solidity. Naast de smartcontracts kunnen met Solidity ook decentrale applicaties worden gebouwd, ook wel DAPP’s genoemd.

Als bewijs is er zware ondersteuning achter de technologie van Ethereum. Deze technologie wordt de Enterprise Ethereum Alliance genoemd. Dit is een supergroep van Fortune 500-bedrijven die een samenwerking aangingen om te leren en voort te bouwen op de blockchain-technologie van Ethereum – de ‘smartcontract’-technologie.

Denk bij Bitcoin aan ‘digitaal geld’. Als je aan Ethereum denkt, denk dan aan ‘slimme contracten . Dit is de gemakkelijkste manier om het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Ethereum te begrijpen en te onthouden!

Dit geld ook voor de gerelateerde valuta:

  • Bitcoin wordt gebruikt als de waarde van transacties in de echte wereld – zie het als geld. De cryptovaluta heeft daarvoor zijn eigen netwerk.
  • Ether is ontworpen om het Ethereum-netwerk en stroomtransacties van brandstof te voorzien – beschouw het als gas. Het is daardoor meer een ‘open platform’ voor andere applicaties. Houd bij het investeren in Ethereum vooral de toename van het aantal applicaties op het platform in de gaten. Dat kan een enorme trigger worden.

Is Ethereum beter dan Bitcoin?

Het is duidelijk dat het gebruik van zowel Bitcoin als Ethereum voordelen heeft. Bitcoin is breder geaccepteerd en heeft een maximumaantal. Ethereum heeft nieuwere technologie en biedt meer applicatietoepassingen.

Wat belangrijker is zal de toekomst uitwijzen, maar vooralsnog kunnen ze prima naast elkaar bestaan en zijn ze niet per se concurrenten van elkaar. Hulp nodig bij het aanschaffen van crypto, kijk hier hoe je jouw eerste Bitcoin koopt.

Download gratis mijn Bitcoin analyse

In mijn analyses ben ik vrij direct. BUY of SELL; niets ertussenin. Wil je ook lezen hoe ik tegen de Bitcoin aankijk? Download dan de PDF via onderstaand formulier. Tipje van de sluier; het is een BUY. Lees het artikel om er achter te komen waarom ik dit vind.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.