Achtergrond

Wat is EBITDA

1 januari 2020
edwin-van-leeuwen
Auteur

Ik heb in andere artikelen al eerder geschreven over het begrip EBITDA, zoals de onzin van EBITDA. Maar wat is dit nu eigenlijk? In dit artikel leg ik het concept uit en neem ik jullie mee in dit, onder beleggers, bekende begrip. EBITDA is een afkorting van verschillende sub begrippen:

Earnings Before

  • Interest (rente)
  • Taxes (belastingen)
  • Deprecitation (waardeverminderingen)
  • Amortization (afschrijvingen)

Wat doet EBITDA?

Dit begrip staat voor de winst van aftrek op bovengenoemde sub begrippen. EBITDA is een maatstaf voor de algemene financiële prestaties van een bedrijf wordt zelfs in sommige omstandigheden gebruikt als alternatief voor netto-inkomen. Deze maatstaf kan alleen wat misleidend zijn omdat het belangrijke kosten mist in de berekening. Zo sluit EBITDA de kosten van kapitaalinvesteringen zoals materiële vast activa en uit. Maar daar blijft het niet bij. Ook kosten verbonden aan schulden dor rentelasten en belastingen worden uitgesloten. Deze metric is dus niet altijd even betrouwbaar. De EBITDA wordt als volgt berekent:

EBITDA = Netto inkomen + rente + belastingen + waardeverminderingen + afschrijvingen

Voordelen van EBITDA

De EBITDA-formule wordt vaak vergeleken met de Price to Earnings Ratio (PE Ratio). EBITDA verminderd, ten opzichte van de PE Ratio, het risico van variabelen die worden beïnvloed door kapitaalinvesteringen en andere financieringsvariabelen. Het vertegenwoordigt de waarde van de kasstroom van een onderneming die wordt gegenereerd door lopende activiteiten en dat maakt het een fijne indicator om de aantrekkelijkheid van een bedrijf te bepalen voor potentiële investeerders.

Nadelen van EBITDA

Zoals eerder benoemd sluit EBITDA de kosten van schulden van een onderneming uit door de rente weer bij de winst op te tellen. Dit is een misleidend cijfer omdat de financiële tekortkomingen in een bedrijf hier dus niet in meegenomen worden. Daarnaast vervalt het recht van bedrijven om te lenen wanneer zij gebruik maken van EBITDA. Wat is EBITDA dus eigenlijk wel?

De geschiedenis van EBITDA

Deze term is ontstaan in de jaren tachtig toen investeerders op zoek waren naar bedrijven die een financiële herstructurering goed konden gebruiken. Deze investeerders gebruikte de bovengenoemde EBITDA-formule om snel te bereken of deze bedrijven in staat waren om de rente op de gefinancierde deals terug te betalen. EBITDA werd hierdoor een populaire techniek om de capaciteit van een bedrijf te meten om de schuld naar investeerders te onderhouden. Dit was vooral in de jaren tachtig. Sinds de komst van de “dot com” zeepbel is dit begrip weer terug het leven in geroepen toen bedrijven dure activa en schulden hadden.

EBITDA is verboden

“We kunnen 15 keer EBITDA bieden.” Een uitspraak die veel analisten doen als laatste redmiddel om te laten zien dat ze als bedrijf in staat zijn om nog een beetje te groeien en winstgevend te zijn. Dit doen ze door te doen alsof de bedrijfsmiddelen gratis verkregen zijn en voor eeuwig mee zullen gaan. Dit is de reden dat de huidige algemene jaarrekeningregels (IRFS/GAAP) het gebruik van EBITDA niet meer toestaan!

Nettowinst is in mijn ogen de juiste manier om een bedrijf te meten qua winstgevendheid en kasgeneratie. Dat bijzondere lasten en kosten daaruit geëlimineerd worden kan ik mee leven. Maar ik blijf bij mijn standpunt dat EBITDA pure nonsens is.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.