GOUDKOORTS?
Er is een ‘beetje’ stress in de markt, angst voor hoge inflatie, angst voor renteverhoging en angst voor een beurscrash. Niet zo gek want met de huidige geldpers die overuren draait zijn er rare (lees: knettergekke) dingen aan de hand.
Nu rijst dan toch wel de vraag, wat kunnen we doen om deze angsten het hoofd te bieden?
Is goud dan onze safe-harbour?
Ontwikkeling goudprijs
Laten we eerst maar even naar de ontwikkeling van de goudprijs kijken:
Vier perioden ontwikkeling goudprijs
Je kunt deze grafiek in vier verschillende perioden verdelen.
Periode 1
De eerste is de langste, die loopt van januari 1975 tot februari 2005. In deze periode ging de prijs op en neer, maar keerde altijd terug naar een gemiddeld gemiddelde van rond de 400 dollar per ounce. Dus in een tijdbestek van 30 jaar veranderde de goudprijs nauwelijks behalve rond 1980 met de oliecrisis en Iraanse revolutie. Dit gaf even een hevige reactie naar een niveau van US $820, maar daalde daarna – net als de ruwe olie- naar de mediaan en het gemiddelde.
Periode 2
In de periode van februari 2005 tot augustus 2011 steeg de prijs snel afgezien van een tijdelijke dip in de tweede helft van 2008 tijdens de wereldwijde financiële crisis. Deze periode omvat de zogenaamde hausse van 2005-08, toen de grondstoffenprijzen over de hele linie stegen.
Mogelijke verklaringen zijn onder meer een grotere vraag uit opkomende economieën zoals China en India, evenals een stroom van beleggersgeld naar grondstoffenindices. Het resulteerde in een piek van $1.870, hetgeen neerkomt op ongeveer dezelfde prijs waar we nu staan.
Periode 3
Van een piek in augustus 2011 tot half september 2018 daalde goud opnieuw – van US $1.870 naar het dieptepunt van US $1.050 in december 2015. Voor sommigen kwam dit niet als een verrassing, omdat de aanloop van de vorige periode – naar hun mening- een zeepbel was. Vanaf 2016 begon goud een gemiddeld niveau van ongeveer US $1.200 te volgen, waar het uiteindelijk eindigde in september 2018.
Periode 4
Goud is sindsdien (dec 2018) weer aan het stijgen van $1.200 naar $1.900 in juni 2020 en nu weer bijna $1.800 (€ 51.000 per kilo). Momenteel blijft de prijs boven het 2020-gemiddelde van ongeveer $1.620, en in de buurt van hoge punt $1.888 in augustus 2011. Dus hoewel het misschien blijft stijgen, laat de geschiedenis zien dat perioden van daling niet ongekend zijn.
Als we puur naar deze- standalone- grafiek kijken kunnen we op basis daarvan een aantal feiten opsommen:
- Goudprijs vandaag staat met een niveau van $1.800 bijna gelijk aan hoogste punt ooit
- Het tekort aan grondstoffen in 2005-2008 stuwde de goudprijs omhoog maar viel daarna weer terug
- Het huidige grondstoffen tekort heeft de prijs weer opgestuwd maar nog niet boven de prijs van 2011.
- In vergelijking met 10 jaar terug is de goudprijs nauwelijks gestegen (net als in de 30-jarige periode van vanaf 1975)
Hoewel deze goudgrafiek nog niet in perspectief is geplaatst kunnen we een aantal dingen wel raden…. Laten we eerst maar de link naar inflatie leggen.
Goud als bescherming tegen inflatie
Nou, het zal jullie nu niet verbazen dat de correlatie tussen goud en inflatie letterlijk NIHIL is.
Om deze hypothese te staven heb ik de ontwikkeling van de goudprijzen (compound) afgezet tegen de jaarlijkse inflatie. Dit geeft het volgende beeld:
We zien dat in het algemeen de stijging van de goudprijs hoger is dan de inflatie, en dat is natuurlijk logisch omdat anders niemand zou investeren in goud, maar dat er geen correlatie is. Immers vaak wanneer de inflatie afneemt neemt de goudprijs juist toe of visa versa. Zoals ik eerder in mijn artikel schreef zijn alle economische verbanden met inflatie sowieso ver te zoeken, immers met negatieve rente zou je verwachten dat men minder gaat sparen maar ook dat is onjuist gebleken.
Wanneer we de jaarlijkse inflatie afzetten tegen de goudprijs zie je het volgende beeld:
Zoals je hieruit kunt constateren kun je alleen met een hele roze bril – in sommige perioden – een causaal verband zien. Maar daar is alles mee gezegd. Zoals gezegd; vaker niet dan wel.
Goudprijs versus aandelen
Ja, zou u zeggen; maar in goud investeren is beter dan geld op de bank hebben, want daarmee (negatieve rente) versla je de inflatie op dit moment zeker niet mee.
Absoluut waar, maar realiseer je wel dat goud nu op het hoogste punt staat van de afgelopen jaren- vele jaren. Dat betekent dat de prijs ook wel weer zou kunnen zakken naar bijvoorbeeld $1.200 en die daling van 33% komt hard aan, dan zou je het inderdaad beter op de bank hebben kunnen laten staan. En vanuit die angst laten veel mensen dan ook het geld op hun bankrekening staan; ondanks negatieve rente en ondanks het inflatiespook.
Maar datzelfde geldt ook voor aandelen, met de AEX op bijna 800 lijken de aandelen vanuit historisch perspectief ook hoog te staan. Lees hierover mijn artikel: Kan de AEX naar 1000?
Dus als je toch wat met je geld wilt doen? Ja dan moeten we even de ontwikkeling van de goudprijs afzetten tegen de aandelenmarkt (AEX). Dat ziet er als volgt uit:
Sinds 1983 heeft de aandelenmarkt een rendement (inclusief dividend) gemaakt van 11,5% en dat is veel hoger dan de goudprijs sinds 1975 (5,1%). Alleen in de periode 2005 -2011 was het rendement van goud veel hoger dan het (negatieve) rendement van 2008. Dus in een markt waarin de aandelen crashen (2007) lijkt het goud inderdaad een safe harbour, maar dat was alleen in die periode, tijdens de eerdere crashes (2000 bijvoorbeeld) was dit verband er helemaal niet.
Als we de aandelenmarkt vergelijken met de goudprijs zien we het volgende beeld:
BRON:LONGTERMTRENDS
De blauwe en rode lijnen zijn de indexen (Dow Jones en S&P 500) vs. goud en zilver. Daarbij zien we eveneens als in de tabel dat deze indexen (zelfs zonder dividend mee te rekenen) het tot nu toe veel beter doen dan beleggen in goud.
Als u de grafieken op internet leest – en vooral de sites die goud aanbevelen dat moet u van één ding op de hoogte zijn en dat is welke periode men neemt ter vergelijking. Wanneer de beurs laag staat is de vergelijking met goud natuurlijk voordelig ten opzichte van goud, maar dat geldt andersom natuurlijk ook.
Op dit moment staan goud en de aandelen heel hoog en de reden daarvan is natuurlijk de lage rente, want als er één verband is, dan is het wel de rente!
ARTIKEL GAAT VANAF HIER VERDER VOOR LEDEN VIA ONDERSTAANDE BUTTON
DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.