Nieuws

Ahold voorziet meer consolidatie in Verenigde Staten

17 maart 2021
floris-herwaarde
Auteur

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize verwacht meer overnames te doen in de Verenigde Staten waar de verschuiving naar boodschappen doen via internet de kleinere supermarkten uit de markt jaagt. Dat schrijft de Financial Times maandag in een interview met CEO Frans Muller.

Volgens de topman blijft de Amerikaanse markt erg gefragmenteerd, vooral aan de oostkust, waar Ahold Delhaize met name actief is. Daarom verwacht Muller meer consolidatie.

Kleinere supermarkten hebben meer moeite om voldoende te investeren in e-commerce en er zijn veel familiebedrijven en supermarktondernemingen zonder opvolger. Ook het hogere minimumloon kan een probleem worden voor dit soort kleinere bedrijven, door de sterke concurrentie van prijsvechters en ‘dollarwinkels’ waardoor de prijzen moeilijk kunnen worden verhoogd. Tenslotte is de toenemende populariteit van huismerken gunstig voor de grotere supermarktketens.

In de thuismarkten Nederland en België domineren juist een paar grote supermarktgroepen de markt.

Ahold haalt meer dan de helft van zijn omzet uit de VS, met meer dan 1.700 winkels met namen als Food Lion, Giant, Hannaford, en Stop & Shop. Vorig jaar werd FreshDirect uit New York overgenomen en een zestigtal BI-LO en Harveys supermarkten aan de zuidelijke oostkust.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaard geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.